МОЈ ПРЕДЛОГ ЗА ВОСПОСТАВУВАЊЕ НА ДЕМОКРАТИЈАТА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Основните недостатоци на структуирањето и практикувањето на власта во Република Македонија во актуелниот момент се:

1. Партиципација на граѓаните (учество во донесувањето на одлуки на локално и централно ниво). На пример: за урбанистички план, за трошење на средства, за промена на имиња на училишта, улици, плоштади, за промена на закони за работни односи, социјална заштита, здравствена заштита, …

2. Контрола над власта ( постоење на механизми и услови граѓаните да кажат кога нешто не им се допаѓа, тоа што ќе го кажат да биде земено предвид, да не трпат негативни последици заради искажаното мислење и искажаното мислење да има видливо влијание во менувањето на политиките, практиките и санкционирањето на прекршувањата на законите).

3. Заштитни механизми (независни судови кои нема да судат според слободното уверување најчесто партиски детерминирано, туку според законите, на еднаков начин за сите во сите услови; моќен јавен обвинител кој ќе го штити законот и правото, а не политичкиот естаблишмент; можен народен правобранител кој ќе биде страв и трепет за власта; моќна антикорупциска комисија која ќе биде ноќна мора за секој политичар; компетентна комисија за заштита од дискриминација која ќе може да информира, помага, разрешува и спречува случаи на дикриминација).

Бидејки ниту еден од овие столбови на демократијата не постои во Република Македонија на граѓаните им остануваат неколку правци на делување:

1. Да молчат и да се надеваат дека ќе куртулат од самоволието на владеачката структура.

2. Да гласаат од време на време и да ги менуваат оние кои ги јаваат, дерат, толчат, мрцварат и газат.

3. Од време на време да се возбудуваат и да излегуваат на улица во поголем или помал (но никогаш и доволен) број и да придонесуваат за ширење на приказната за карванот кој минува и кучињата кои лаат.

4. Да пробаат да ги искористат правните механизми кои им ги нуди демократската држава.

Јас лично би ги повикала граѓаните да пробаат со четвртиот метод.

1. Зошто: на тој начин не се руши туку се гради правниот поредок на државата, се зголемува одговорноста на индивидуите, се спречуваат (намалуваат) идни прекршувања на законите, се испраќа порака не само на актуелната туку и на сите идни власти.

2. Како: со поднесување на индивидуални тужби против секој кој го прекршува законот. Кога велам секој, мислам СЕКОЈ. На секој документ со кој од граѓаните нешто се бара, се нуди, се прашува, се промовира и зад секоја одлука стои некој со име и презиме. Тој некој со име и презиме треба да се тужи. Градоначалник, Претседател на држава, министер, претседател на месна заедница, референт, началник, раководител на сектор, извршител, судија, јавен обвинител, Народен правобранител, претседател на Комисија за заштита од дискриминација или корупција, … Конкретен човек кој е потпишан на одлуката, решението, …

3. Што се постигнува на овој начин: не се подлегнува толку лесно на притисоците од надвор и од внатре, се размислува пред да се потпише, се бараат соодветни решенија, на цена доаѓаат  знаењето и чесноста и некорумпираноста, нема затскривање зад барањата на надредените или зад незнаењето и апатичноста на корисниците на услуги, државните службеници (вклучително и Претседателот, Премиерот, министрите и сите останати раководни службеници) ја добиваат улогата која што треба да ја имаат во едно демократско општетсво – платени извршители кои работат за граѓаните.

4. Како да се направи тоа:

а) граѓански тужби и тужби за оштета (подразбираат трошоци и можат да ги поднесат само луже кои имаат средства или пак оние кои можат да добијат соодветна поддршка од невладините организации за конкретни случаи кои може да се искористат како системски)

б) кривични пријави до јавниот обвинител (многу мал трошок)

в) приватни кривични тужби за помал број кривични дела

г) тужби до Управниот суд за кои се плаќа многу мала такса.

Ова е начин на кој може да се измери граѓанското незадоволство, може да стане статистички значајно и да биде искористено и пошироко во борбата со одредена владеачка структура но и со поединци кои ја узурпираат власта.

Гласноста во и при поднесувањето на тужбите е многу важна. Мора да се најде заеднички јазик со медиумите.

Во наредниот период на мојот блог ќе ставам урнеци за граѓански тужби, пријави до ЈО, приватни кривични тужби и тужби пред Управниот суд.

Јас моето го направив, сега редот е на вас.

49 total views, no views today

ОНА ШТО БИ ТРЕБАЛО ДА ГО ПРАШААТ А НЕ ГО ПРАШУВААТ НОВИНАРИТЕ

На 19 и 20 Април во сите медиуми се појавија написи за тоа дека се уапсени над 30 докроти заради сомнение дека направиле малверзации поврзани со доделувањето на инвалидски пензии. Во медиумите е објавено дека на сите им е изречена мерка притвор во траење од 30 дена.

Ниту еден новинар не го поставил прашањето:

1. Зошто е изречена мерката притвор? По кој основ?

Според Законот за кривична постапка оваа мерка се изрекува  тогаш кога осомниченото лице:

1) се крие, ако не може да се утврди неговиот идентитет или ако постојат други околности што укажуваат на опасност од бегство;

ИДЕНТИТЕТОТ НА СИТЕ ДОКТОРИ БИЛ ПОЗНАТ, НЕ СЕ КРИЕЛЕ, А МОЖНОСТА ЗА БЕГТСТВО СЕ ПРОЦЕНУВА ИНДИВИДУАЛНО И СЕ РЕШАВА ПРЕД СЕ СО ОДЗЕМАЊЕ НА ПАТНИТЕ ИСПРАВИ ИЛИ СО КУЃЕН ПРИТВОР.

2) постои основан страв дека ќе ги уништи трагите на кривичното дело или ако особени околности укажуваат дека ќе ја попречува истрагата со влијание врз сведоците, соучесниците или прикривачите и

ОВА СЕ РЕШАВА СО СУСПЕНЗИЈА, А ВО ИЗЈАВИТЕ НА ПОЛИЦИЈАТА ЈАСНО СЕ ГЛЕДА ДЕКА ЦЕЛИОТ ДОКАЗЕН МАТЕРИЈАЛ Е ВЕЌЕ СОБРАН

3) особени околности го оправдуваат стравот дека ќе го повтори кривичното дело, или ќе го доврши обиденото кривично дело или дека ќе стори кривично дело со кое се заканува.

ОВА ИСТО СЕ РЕШАВА СО СУСПЕНЗИЈА

2. Зошто е изречена мерка притвор во траење од 30 дена?

Според Законот:

Траењето на притворот мора да биде сведено на најкратко нужно време.

ПО ШТО Е 30 ДЕНА НАЈКРАТКО НУЖНО ВРЕМЕ И КАКО МОЖЕ ДА БИДЕ ЗА СИТЕ ЕДНАКВО?

Должност е на сите органи што учествуваат во кривичната постапка и на органите што им укажуваат правна помош да постапуваат со особена итност ако обвинетиот се наоѓа во притвор.

ЗОШТО СЕ ШИРАТ ГЛАСИНИ ДЕКА ИСТРАЖНАТА СУДИЈКА КОЈА ШТО ЈА ИЗРЕКЛА МЕРКАТА ПРИТВОР Е НА ОДМОР?

(3) Во текот на целата постапка притворот ќе се укине штом ќе престанат причините врз основа на кои бил определен.

КОЈ ГО СЛЕДИ ОВА И КАКО МОЖЕ ДА СЕ УКИНЕ ПРИТВОРОТ ПОЕДИНЕЧНО АКО Е ИЗРЕЧЕН КОЛЕКТИВНО?

3. Дали истиот судија/судијка се појавува постојано во ваков вид случаи, со исто решение за определување мерка притвор во траење од 30 дена?

4. Дали се докторите уште во притвор?

Веќе во неколку наврати Комитетот за превенција од тортура при Советот на Европа предупреди дека притворот во Македонија се користи како облик на тортура.

30 total views, no views today

ДАЛИ ИНКЛУЗИЈАТА НА ЛИЦАТА СО ИНТЕЛЕКТУАЛНА ПОПРЕЧЕНОСТ ТРЕБА ДА СЕ ПРУЖА И НА СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?

Јас сум голем поборник на инклузија на лицата со ментална попреченост во секојдневниот живот на пошироката заедница, меѓутоа во нашето извртено општетсво, наместо инклузија на овие луѓе во секојдневното живеење добивме единствено нивна инклузија во Собранието на Република Македонија.

Сметам дека мора да се воведе правило за тестирање на елементарно ниво (90%) интелектуална способност за оној/онаа кој/а што сака да биде претставник во Собранието.

Цврсто стојам зад потребата лицата со интелектуална попреченост кои седат во пратеничките столици и нивните соработници во различни органи кои ја поддржуваат власта под итно да бидат разрешени од нивната функција.

Ако некому не му е јасно, дека самото тоа што власта ја брани антикорупциската комисија, веќе претставува проблем, тогаш не сме мрднале ни чекор во разбирањето на контролата на власта.

56 total views, no views today

СЕ НАОПАКУ

Се што може да се направи наопаку, обратно, со главата надоле а нозете угоре, се направи во мојата држава Македонија.

Додека другите градат иднина, ние упорно го градиме минатото. Во литературата, во науката, во именувањето на просторот, во урбаните решенија. Европските градови се такмичат во конкуренцијата за најзелен град, најеколошки градград за граѓаните, а ние… Ние не сме во таа конкуренција. Ние играме сосема друга игра. Ние се обидуваме да изградиме град на минатотот, град кој можел да биде изграден пред 500 години, ам не бил изграден. Град изграден по стандардите и вредностите кои важеле и имале значење пред 500 години. Град за владеачите, а не за граѓаните.  Во ваквиот град не се важни потребите и желбите на граѓаните. Важно е себеоспоменичувањето на владеачите. Градоначалникот на општина Центар Тодоровиќ, дуриi  ни кажа во лице дека во моментот кога дошол на власт тој може што сака да прави со парите собрани од граѓаните бидејки тие веќе не се нивни туку на власта (или, на Тодоровиќ лично).

Наопаку е поставена кадровската политика, па сите кецароши, понављачи, луѓе со ограничени интелектуални способности и лuѓе со многу мали знаења и никакви вештини, стануваат раководен кадар кој одредува што ќе прават оние одличните, паметните, со знаење и умеење, знаете, оние што знаат да читаат и да пишуваат. Во извртената кадровска политика неискусните, тукушто излезените од клупа (или уште со двете нозе заглавени во клупите), оние кои треба да видат како изгледа напишаното во книгите во пракса и да стекнат првични вештини, се тие кои одлучуваат, а постарите, искусните, тие што виделе и дознале ги извршуваат одлуките на првите без можност да влијаат на нив.

Наопаку е поставено разбирањето на демократијата. Наместо за промените да се разговара и преговара, наместо тие да бидат резултат на комплексна комуникација на сите заинтересирани страни, тие се обзнануваат, а потоа се гасат конфликтните ситуации кои ги создале.

Наопаку е поставено прашањето за јазикот. Наместо тој да се третира како орадие на успехот во светот на комуникациите и наместо родителите да бараат нивните деца да учат се што може да се научи, а што би им помогнало за подобар старт и успех во животот, кај нас се води жестока борба децата да научат помалку, да ги затвориме во гета, да ги изолираме и да ги направиме неспособни да комуницираат со оние околу себе на наједноставен можен начин.Вавилонската кула ја срушиле боговите за да не може луѓето да допрат до нив и им го одзеле заедничкиот јазик за да не може да ги загрозат во иднина. Во Македонија политичките партии им ја одземаат на идните генерации можноста да се договорат и да се разеберат.

Наопаку е поставено се што е Уставно одредено. Дури и она, дека основна улога на Претседателот на државата е да ја претставува државата во меѓународните релации, а основна улога на Премиерот и Владата е да се грижат за спроведување на законите. Во Македонија Премиерот се занимава со надворешната политика, а Претседателот со политиката на месните заедници.

Наопаку може да биде смешно, и забавно и интересно,. Наопаку никако не може да биде функционално и ефикасно и продуктивно.

Наопаку станува глупост, кога едно нешто се повторува одново и одново, а се очекува да се добие поинаков резултат.

75 total views, no views today

КОЦЕ ТРАЈАНОВСКИ ОД МИЛОШТЕ НАРЕЧЕН КОЦКА

или

во лагата се кратки нозете

Во својата грандиозна програма градоначалникот Коце Трајановски вети дека ќе работи на:

СОДРЖИНА НА ВТОР ДЕЛ

I. СОЗДАВАЊЕ ИНВЕСТИЦИСКИ АМБИЕНТ

1. ПРОЕКТ: ЕКОНОМСКИ РАЗВИЕН ГРАД

2. ПРОЕКТ: ФОРМИРАЊЕ СОВЕТОДАВНО ТЕЛО

3. ПРОЕКТ: СПРОВЕДУВАЊЕ РЕВИЗИЈА НА РЕГУЛАТОРНАТА РАМКА

4. ПРОЕКТ: ИНФОКАНЦЕЛАРИЈА ЗА БИЗНИС-ДОЗВОЛИ,

ОДАНОЧУВАЊЕ И РЕГИСТРАЦИЈА

5. ПРОЕКТ: МАРКЕТИНГ-ПРОГРАМА ЗА ДОМАШНИ И СТРАНСКИ ИНВЕСТИТОРИ

6. ПРОЕКТ: ОСНОВАЊЕ ТИМ ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ

7. ПРОЕКТ: ДИЈАЛОГ ПОМЕЃУ БИЗНИС-ЗАЕДНИЦАТА И

ОБРАЗОВНИОТ СЕКТОР – СОСТОЈБИ И ПОТРЕБИ

8. ПРОЕКТ: ПРОМОЦИЈА НА СКОПЈЕ КАКО БИЗНИС-ДЕСТИНАЦИЈА

II. СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ

1. ПРОЕКТ: СКОПЈЕ – НОВИ СООБРАЌАЈНИ РЕШЕНИЈА

2. ПРОЕКТ: НОВ ЛИК НА ГРАДСКИ ПАРК

3. ПРОЕКТ: НОВ ЛУНА ПАРК ВО СКОПЈЕ

4. ПРОЕКТ: ГАСИФИКАЦИЈА НА ГРАДОТ СКОПЈЕ

5. ПРОЕКТ: ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ

6. ПРОЕКТ: ИЗМЕНА НА ГУП ЗА СКОПЈЕ

7. ПРОЕКТ: ЌЕ СЕ РАЗГЛЕДА МОЖНОСТА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ СО ИЗГРАДБА НА ТРАМВАЈ

8. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА КАСКАДНИ ПРЕГРАДИ ПО ТЕЧЕНИЕТО НА Р. ВАРДАР

И РЕШАВАЊЕ НАПРОБЛЕМОТ СО ФЕКАЛИИ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ

9. ПРОЕКТ: УБАВО СКОПЈЕ

10. ПРОЕКТ: ЌЕ СЕ РАЗГЛЕДА МОЖНОСТА ЗА ИЗГРАДБА НА НОВА

АДМИНИСТРАТИВНА ЗГРАДА НА ЈП ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА

11. ПРОЕКТ: ЌЕ СЕ РАЗГЛЕДА МОЖНОСТА ЗА ИЗГРАДБА НА ГРАДСКА КУЌА

12. ПРОЕКТ: ЌЕ СЕ РАЗГЛЕДА МОЖНОСТА ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА

РЕЗИДЕНЦИЈАЛЕН ПРОСТОР ЗА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ГРАДОТ

13. ПРОЕКТ: ISO 9001:2000 ГРАД

III. ТРАНСПАРЕНТНА ГРАДСКА УПРАВА

1. ПРОЕКТ: СОВРЕМЕНА ГРАДСКА АДМИНИСТРАЦИЈА

2. ПРОЕКТ: ГРАДСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ

3. ПРОЕКТ: ИЗРАБОТКА НА ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА ГРАДОТ

СКОПЈЕ СО ФИНАНСИСКИ ПРИКАЗ НА ПРИХОДИТЕ И РАСХОДИТЕ

4. ПРОЕКТ: РЕГИСТАР НА ИМОТ И ДАНОК НА ИМОТ НА ГРАДОТ СКОПЈЕ

5. ПРОЕКТ: ОНЛАЈН-ДОСТАПНОСТ НА УСЛУГИТЕ НА ГРАДОТ СКОПЈЕ

6. ПРОЕКТ: CALL-ЦЕНТАР

29

7. ПРОЕКТ: ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИЗМЕНА НА ЗАКОНИ И АКТИВНА СОРАБОТКА СО

ОПШТИНИТЕ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ЗАЕДНИЧКИ ПРОЕКТИ

IV. ПЛАНИРАЊЕ И УРЕДУВАЊЕ НА ПРОСТОРОТ

1. ПРОЕКТ: ДИГИТАЛЕН КАТАСТАР НА ПОДЗЕМНА ИНФРАСТРУКТУРА

2. ПРОЕКТ: РЕГУЛИРАЊЕ НА РЕКЛАМИРАЊЕТО НА БИЛБОРДИ

3. ПРОЕКТ: НОВА ЛОКАЦИЈА ЗА ГРОБИШТА ВО СКОПЈЕ

4. ПРОЕКТ: ПРОШИРУВАЊЕ НА ГРОБИШТАТА ВО КАМНИК

5. ПРОЕКТ: ИЗРАБОТКА НА ПРОСТОРЕН ПЛАН НА СКОПСКИОТ РЕГИОН

V. ЗАШТИТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА

1. ПРОЕКТ: МОНИТОРИНГ НА ЗАГАДЕНОСТА НА ВОЗДУХОТ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ

2. ПРОЕКТ: МОНИТОРИНГ НА ЗАГАДЕНОСТА НА РЕКАТА ВАРДАР ВО СКОПЈЕ

3. ПРОЕКТ: ИНФОРМИРАЊЕ ЗА ЕКОЛОШКАТА ЗАГАДЕНОСТ

И МЕРКИТЕ ЗА НЕЈЗИНО СПРЕЧУВАЊЕ

4. ПРОЕКТ: ОБЛАГОРОДУВАЊЕ НА ДИВИТЕ ДЕПОНИИ И

НЕИСКОРИСТЕНИОТ ПРОСТОР НА ГРАДОТ СКОПЈЕ

5. ПРОЕКТ: ИЗРАБОТКА НА НОВ ЛОКАЛЕН ЕКОЛОШКИ

АКЦИОНЕН ПЛАН ЗА ГРАДОТ СКОПЈЕ

6. ПРОЕКТ: ИЗРАБОТКА НА ЛОКАЛНА АГЕНДА 21

7. ПРОЕКТ: ИЗРАБОТКА НА ФИЗИБИЛИТИ-СТУДИЈА ЗА ИНТЕГРИРАНО

УПРАВУВАЊЕ СО ОТПАД ВО СКОПСКИОТ РЕГИОН

8. ПРОЕКТ: ПОДДРШКА ВО ПРОЦЕСОТ НА ОДРЖУВАЊЕ И НАДОПОЛНУВАЊЕ

НА КАТАСТАРОТ НА СОЗДАВАЧИ НА ЦВРСТ ОТПАД

9. ПРОЕКТ: ЗАМЕНА НА АЗБЕСТНИ ПЛОЧИ ВО ЈАВНИТЕ УСТАНОВИ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ

10. ПРОЕКТ: КОМПОСТИРАЊЕ НА ОТПАД СОЗДАДЕН ОД ПАРКОВИТЕ И

ОСТАНИТЕ ЗЕЛЕНИ ПОВРШИНИ НА НИВО НА ГРАДОТ СКОПЈЕ

11. ПРОЕКТ: НАМАЛУВАЊЕ НА КОЛИЧИНИТЕ НА ОТПАД

КОИ СЕ ДЕПОНИРААТ НА ДЕПОНИЈА ДРИСЛА

12. ПРОЕКТ: ПОКРЕНУВАЊЕ НА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИЗГОТВУВАЊЕ НА

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕ

НА ВОЗДУХОТ ОД ЕМИСИИ НА СТАКЛЕНИЧКИ ГАСОВИ

13. ПРОЕКТ: УРЕДУВАЊЕ НА РЕЧНИ КОРИТА

VI. НОВИ ГРАДСКИ РЕКРЕАТИВНИ СОДРЖИНИ

1. ПРОЕКТ: ОТПОЧНУВАЊЕ СО ИЗГРАДБА НА БОТАНИЧКА ГРАДИНА

КАКО НОВА СОДРЖИНА НА ЗООЛОШКАТА ГРАДИНА

2. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ЖИЧАРНИЦА ДО ВРВОТ НА ВОДНО

3. ПРОЕКТ: ТРИМ-ПАТЕКА ВО ПОДНОЖЈЕТО НА ПЛАНИНАТА ВОДНО

4. ПРОЕКТ: УРЕДУВАЊЕ НА ПАРК-ШУМАТА НА ВОДНО

5. ПРОЕКТ: РЕАКТИВИРАЊЕ НА НОЌНАТА АТЛЕТСКА ТРКА НА 13. НОЕМВРИ

З А Е Д Н О М О Ж Е М Е П О В Е Ќ Е

6. ПРОЕКТ: ПОПУЛАРИЗАЦИЈА НА ЛЕВАТА СТРАНА НА

КЕЈОТ НА ВАРДАР ВО ЦЕНТАРОТ НА СКОПЈЕ

7. ПРОЕКТ: УРЕДУВАЊЕ НА ВЛЕЗОТ И НА ИЗЛЕЗОТ НА СКОПЈЕ

8. ПРОЕКТ: РЕНОВИРАЊЕ НА ФАСАДИ ВО ЦЕНТРАЛНОТО ГРАДСКО ПОДРАЧЈЕ

9. ПРОЕКТ: УРЕДУВАЊЕ НА ПАРК-ШУМАТА ГАЗИ БАБА

10. ПРОЕКТ: ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА РЕВИТАЛИЗАЦИЈА НА ЗООЛОШКАТА ГРАДИНА

11. ПРОЕКТ: ЗГОЛЕМУВАЊЕ И ОДРЖУВАЊЕ НА ЗЕЛЕНИТЕ

ПОВРШИНИ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ

VII. КОМУНАЛНИ ДЕЈНОСТИ, ПОДОБРУВАЊЕ НА

КОМУНАЛНИТЕ УСЛУГИ И ЈАВНАТА ЧИСТОТА

1. ПРОЕКТ: ЧИСТО СКОПЈЕ

2. ПРОЕКТ: ВОСПОСТАВУВАЊЕ ЕВРОПСКИ СТАНДАРДИ ЗА

УПРАВУВАЊЕ СО ОТПАД ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ

3. ПРОЕКТ: ИЗРАБОТКА НА СТУДИЈА ЗА ПОЕФИКАСНО

УПРАВУВАЊЕ СО ЈАВНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА

4. ПРОЕКТ: ЗИМСКА СЛУЖБА

5. ПРОЕКТ: ДРИСЛА

6. ПРОЕКТ: ФОРМИРАЊЕ ЈП ЗА ПОГРЕБАЛНИ УСЛУГИ

7. ПРОЕКТ: ИСКОРИСТУВАЊЕ НА ТЕХНОЛОШКАТА ВОДА ЗА

НАВОДНУВАЊЕ НА ГРАДСКИТЕ ПОВРШИНИ И ПАРКОВИ

8. ПРОЕКТ: КУПУВАЊЕ НА НОВИ КОНТЕЈНЕРИ И КАНТИ ЗА ОТПАДОЦИ

9. ПРОЕКТ: ЗГРИЖУВАЊЕ НА УЛИЧНИТЕ КУЧИЊА

10. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ЏЕБОВИ НА КОЛОВОЗИТЕ ЗА

ПОСТАВУВАЊЕ НА КОНТЕЈНЕРИ ЗА СМЕТ

11. ПРОЕКТ: ОТСТРАНУВАЊЕ НА ХАВАРИСАНИ ВОЗИЛА ОД ЈАВНИТЕ ПОВРШИНИ

VIII. ПОЕФИКАСЕН И ПОБЕЗБЕДЕН СООБРАЌАЈ

1. ПРОЕКТ: НАБАВКА НА НОВИ АВТОБУСИ ЗА ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

2. ПРОЕКТ: ЛИЦЕНЦИРАЊЕ НА ПРЕВОЗНИЦИТЕ ВО ГРАДСКИОТ СООБРАЌАЈ

3. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ПЕШАЧКИ ПАТЕКИ ОД ДВЕТЕ СТРАНИ НА РЕКАТА ВАРДАР

4. ПРОЕКТ: ПРИЛАГОДУВАЊЕ НА ДЕЛОВИ ОД ПЕШАЧКИТЕ ПАТЕКИ ПО

ДОЛЖИНАТА НА РЕКАТА ВАРДАР ЗА ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

5. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ПОДЗЕМНИ ПРЕМИНИ

6. ПРОЕКТ: ПОДОБРУВАЊЕ И ПРОШИРУВАЊЕ НА

ВЕЛОСИПЕДСКИТЕ ПАТЕКИ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ

7. ПРОЕКТ: НАТСТРЕШНИЦИ ЗА ЈАВНИ АВТОБУСКИ ПОСТОЈКИ

8. ПРОЕКТ: ВОСПОСТАВУВАЊЕ НА ЗЕЛЕНИ БРАНОВИ НА

НАЈФРЕКВЕНТНИТЕ СООБРАЌАЈНИЦИ ВО ГРАДОТ

31

IX. ИЗГРАДБА, ПОПРАВКА И ОДРЖУВАЊЕ НА БУЛЕВАРИ И УЛИЦИ

1. ПРОЕКТ: ПОДОБРУВАЊЕ НА ПАТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ

2. ПРОЕКТ: РЕКОНСТРУКЦИЈА НА БУЛЕВАРИ И УЛИЦИ

3. ПРОЕКТ: ПРОШИРУВАЊЕ НА БУЛ. “ЦВЕТАН ДИМОВ”

4. ПРОЕКТ: ПРОШИРУВАЊЕ НА БУЛ. ПРВОМАЈСКА ОД

СЕМАФОРИТЕ КАЈ УСЈЕ КОН НАСЕЛБАТА ДРАЧЕВО

5. ПРОЕКТ: ПРОШИРУВАЊЕ НА БУЛ. ИЛИНДЕН ОД ФОНТАНА

ЛОТОСОВ ЦВЕТ КОН КАРПОШ И ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

6. ПРОЕКТ: ПРОШИРУВАЊЕ И ДОИЗГРАДБА НА БУЛ. “СРБИЈА”

7. ПРОЕКТ: ЦЕЛОСНА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА БИТ-ПАЗАР, А СО ТОА И ОБЕЗБЕДУВАЊЕ

ПАРКИНГ-ПРОСТОР ЗА ВОЗИЛАТА КОИ БИ ГО КОРИСТЕЛЕ ПАЗАРОТ

8. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ПОДЗЕМЕН И НАДЗЕМЕН СЕГМЕНТ НА БУЛ. МАКЕДОНИЈА

9. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА БУЛ. МИТРОПОЛИТ ТЕОДОСИЈ ГОЛОГАНОВ

10. ПРОЕКТ: ПОДГОТОВКА И ПОЧЕТОК НА ИЗГРАДБА НА ПОДЗЕМЕН

КОРИДОР ОД „ПАРТИЗАНСКА“ ДО „КОМПЛЕКС БАНКИ“

11. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ПЕШАЧКИ МОСТ И ПАРКИНГ

12. ПРОЕКТ: НОВ ПЕШАЧКИ МОСТ НА Р. ВАРДАР

13. ПРОЕКТ: КОМПЈУТЕРИЗАЦИЈА НА СЕМАФОРИТЕ СО

ВИДЕОНАДЗОР И ПАТНА СИГНАЛИЗАЦИЈА

14. ПРОЕКТ: ЌЕ СЕ РАЗГЛЕДА МОЖНОСТА ЗА ПРОШИРУВАЊЕ

НА БУЛ. СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

15. ПРОЕКТ: ПОСТАВУВАЊЕ НА ВЕРТИКАЛНА СИГНАЛИЗАЦИЈА

16. ПРОЕКТ: УСОГЛАСУВАЊЕ НА ПЕШАЧКИТЕ ПАТЕКИ И

ТРОТОАРИ ЗА ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

X. ПАРКИРАЊЕ И ГРАДСКА ПАЈАК-СЛУЖБА

1. ПРОЕКТ: ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПАРКИНГ КАПАЦИТЕТИТЕ

2. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА КАТНИ ГАРАЖИ ВО ЦЕНТРАЛНОТО ГРАДСКО ПОДРАЧЈЕ

3. ПРОЕКТ: НАБАВКА НА 10 НОВИ ПАЈАК-ВОЗИЛА И ОТВОРАЊЕ НА ДВЕ НОВИ ДЕПОА

4. ПРОЕКТ: ПРОДОЛЖУВАЊЕ СО ЗОНСКО ПАРКИРАЊЕ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ

XI. ИЗГРАДБА НА ВОДОВОДНИ И КАНАЛИЗАЦИСКИ СИСТЕМИ

1. ПРОЕКТ: ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ИЗГРАДБА НА ФЕКАЛНА

КАНАЛИЗАЦИЈА ОД ВАРДАР ДО ИНЏИКОВО

2. ПРОЕКТ: ДОИЗГРАДБА НА ПРИМАРНА ФЕКАЛНА МЕРЕЖА

ВО НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА СИНГИЛИЌ И СТАЈКОВЦИ

3. ПРОЕКТ: ДОВРШУВАЊЕ НА КОЛЕКТОР ЗА ФЕКАЛНА

КАНАЛИЗАЦИЈА ВО ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

4. ПРОЕКТ: ФЕКАЛЕН КОЛЕКТОР ОД НАСЕЛБАТА НОВО ЛИСИЧЕ

ДО ГОРНО ЛИСИЧЕ СО ПРЕПУМПНА СТАНИЦА

5. ПРОЕКТ: ФЕКАЛЕН КОЛЕКТОР ПО БУЛ. НИКОЛА КАРЕВ И УЛИЦА БЕЛАСИЦА

З А Е Д Н О М О Ж Е М Е П О В Е Ќ Е

6. ПРОЕКТ: ЗАМЕНА НА ВОДОВОДНИ АЗБЕСТНО-ЦЕМЕНТНИ ЦЕВКИ

7. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ФЕКАЛНА КАНАЛИЗАЦИЈА ВО ТЕНЕЌЕ МААЛО

8. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ФЕКАЛНА КАНАЛИЗАЦИЈА СО

ПРЕЧИСТИТЕЛНА СТАНИЦА ВО НАСЕЛЕНОТО МЕСТО ГРЧЕЦ

9. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ФЕКАЛНА И АТМОСФЕРСКА

КАНАЛИЗАЦИЈА ВО НАСЕЛЕНОТО МЕСТО САРАЈ

10. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА КАНАЛИЗАЦИЈА ВО НАСЕЛБАТА ДРАЧЕВО

11. ПРОЕКТ: ДОИЗГРАДБА НА ФЕКАЛНА КАНАЛИЗАЦИСКА

МРЕЖА ЗА НАСЕЛЕНОТО МЕСТО ЉУБАНЦИ

12. ПРОЕКТ: ДОИЗГРАДБА НА ВОВОВОДНА МРЕЖА ВО ГОРНО И ДОЛНО ЛИСИЧЕ

13. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ФЕКАЛНА КАНАЛИЗАЦИЈА ВО

ДОЛНО ЛИЧИЧЕ СО ПРЕПУМПНА СТАНИЦА

14. ПРОЕКТ: ПОДОБРУВАЊЕ НА ВОДОСНАБДУВАЊЕТО ВО НАСЕЛБА

ЧЕНТО И Н.М. СИНГЕЛИЌ, СТАЈКОВЦИ И ИНЏИКОВО

15. ПРОЕКТ: ВОДОСНАБДУВАЊЕ НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА ВИНИЧЕ, РАШТАК И КАМНИК

16. ПРОЕКТ: ПОДОБРУВАЊЕ НА ВОДОСНАБДУВАЊЕТО НА

НАСЕЛБИТЕ КОЗЛЕ, ЖДАНЕЦ И НЕРЕЗИ

17. ПРОЕКТ: ПОДОБРУВАЊЕ НА ВОДОСНАБДУВАЊЕТО НА НАС. КАПИШТЕЦ

18. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА СИСТЕМ ЗА ВОДОСНАБДУВАЊЕ НА НАСЕЛБАТА ПИНТИЈА

19. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА СИСТЕМ ЗА ВОДОСНАБДУВАЊЕ ВО Н.М. УСЈЕ

20. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА АТМОСФЕРСКА КАНАЛИЗАЦИЈА ПО УЛИЦАТА БУТЕЛСКА

21. ПРОЕКТ: ПОДОБРОБРУВАЊЕ НА ВОДОСНАБДУВАЊЕТО НА

ОПШТИНА ЧАИР НА ПОТЕГОТ ОКОЛУ ГАЗИ БАБА

22. ПРОЕКТ: ПОДОБРУВАЊЕ НА ВОДОСНАБДУВАЊЕ ОКОЛУ РЕЗЕРВАРОТ ВО

ШУТО ОРИЗАРИ И СПОЈУВАЊЕ СО ПОСТОЈНАТА УЛИЧНА МРЕЖА

23. ПРОЕКТ: ЧИСТЕЊЕ НА АТМОСФЕРСКИ КАНАЛИЗАЦИИ

XII. КУЛТУРА

1. ПРОЕКТ: ЦЕЛОСНА РЕКОНСТРУКЦИЈА И РЕСТАВРАЦИЈА НА МУЗЕЈОТ НА ГРАД СКОПЈЕ

2. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА БЕДЕМИТЕ НА СКОПСКАТА ТВРДИНА КАЛЕ

3. ПРОЕКТ: БИЕНАЛЕ НА МЛАДИ УМЕТНИЦИ ОД ЕВРОПА И МЕДИТЕРАНОТ

4. ПРОЕКТ: ИДЕИ ПРЕКУ ВИЗУЕЛНА КОМУНИКАЦИЈА

5. ПРОЕКТ: МЛАДИНСКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТАР

6. ПРОЕКТ: БИБЛИОТЕКА „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“

7. ПРОЕКТ: УНИВЕРЗАЛНА САЛА

8. ПРОЕКТ: КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

9. ПРОЕКТ: ДКЦ „КАРПОШ“

10. ПРОЕКТ: ПРОМОЦИЈА НА КУЛТУРНО-ИСТОРИСКИ

ОБЈЕКТИ ПРЕКУ МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ

11. ПРОЕКТ: ПОСТАВУВАЊЕ НА СТИЛИЗИРАНА ОГРАДА НА МОСТОТ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“

12. ПРОЕКТ: РЕСТАРТИРАЊЕ НА ГОЛЕМИОТ ЧАСОВНИК

33

НА СТАРАТА ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА

XIII. ТУРИЗАМ

1. ПРОЕКТ: СКОПСКАТА ТВРДИНА КАЛЕ – КУЛТУРНА И ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА

2. ПРОЕКТ: РЕВИТАЛИЗАЦИЈА И ПОПУЛАРИЗАЦИЈА НА СТАРАТА

СКОПСКА ЧАРШИЈА КАКО ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА

3. ПРОЕКТ: МАКЕДОНСКО СЕЛО

4. ПРОЕКТ: УРЕДУВАЊЕ НА МАТКА И РАЗВОЈ НА ЕКОТУРИЗАМ

5. ПРОЕКТ: ТУРИСТИЧКИ ПОРТАЛ НА СКОПЈЕ

6. ПРОЕКТ: ПРОМОТИВНИ ТУРИСТИЧКИ ПАНОА

7. ПРОЕКТ: ТУРИСТИЧКИ ВОДАЧИ

8. ПРОЕКТ: СПОРТСКИ ТУРИЗАМ

XIV. МЛАДИ

1. ПРОЕКТ: БИДИ ВОЛОНТЕР

2. ПРОЕКТ: РАБОТЕН ИНКУБАТОР И МАЛДИ ВО АКЦИЈА

3. ПРОЕКТ: ОНЛАЈН ЦЕНТАР ЗА МЛАДИ

4. ПРОЕКТ: КУЛТУРНО–ЕДУКАТИВЕН И ИНФОРМАТИВЕН СЕРВИС

5. ПРОЕКТ: УНАПРЕДУВАЊЕ НА ЗДРАВСТВЕНАТА КУЛТУРА НА ДЕЦАТА И

МЛАДИТЕ СО АКТИВИРАЊЕ НА ЦИВИЛНИТЕ ПОТЕНЦИЈАЛИ НА ГРАДОТ

XV. ОБРАЗОВАНИЕ

1. ПРОЕКТ: ГРАДОТ ГИ СТИПЕНДИРА НАЈДОБРИТЕ

2. ПРОЕКТ: САНАЦИЈА И МОДЕРНИЗАЦИЈА НА СРЕДНИТЕ

УЧИЛИШТА ВО НАДЛЕЖНОСТ НА ГРАДОТ СКОПЈЕ

3. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА СРЕДНО УЧИЛИШТЕ ВО ОПШТИНАТА ШУТО ОРИЗАРИ

4. ПРОЕКТ: Е-УЧИЛИШТА

5. ПРОЕКТ: Е-УПИСИ ВО УЧИЛИШТАТА

6. ПРОЕКТ: СПРЕЧУВАЊЕ НА НАСИЛСТВОТО И УНАПРЕДУВАЊЕ

НА БЕЗБЕДНОСТА ВО УЧИЛИШТАТА

7. ПРОЕКТ: ИЗРАБОТКА НА ЛОКАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА

РАЗВОЈ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

8. ПРОЕКТ: СРЕДНОШКОЛЦИТЕ ВО УНАПРЕДУВАЊЕ НА

ЗДРАВЈЕТО И ЖИВОТНАТА СРЕДИНА

9. ПРОЕКТ: ИСТАРЖУВАЧКИ СТУДИИ ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ПОТРЕБИ НА УЧЕНИЦИТЕ

10. ПРОЕКТ: ПРОГРАМА ЗА ПРОМОЦИЈА НА ВИСОКИ УЧИЛИШНИ

ПОСТИГНУВАЊА И ПОДРЖКА НА УЧЕСНИЦИТЕ ВО ДРЖАВНИ

И МЕЃУНАРОДНИ НАТПРЕВАРИ И МАНИФЕСТАЦИИ

11. ПРОЕКТ: ПРОГРАМА ЗА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ЗНАЧАЈНИ НАСТАНИ

И ЛИЧНОСТИ ВО ОБЛАСТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

12. ПРОЕКТ: АКТИВНОСТИ ВО ОБЛАСТА НА МЕЃУНАРОДНАТА СОРАБОТКА

З А Е Д Н О М О Ж Е М Е П О В Е Ќ Е

XVI. СПОРТ

1. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ФИСКУЛТУРНА СПОРТСКА САЛА ВО

РАМКИ НА СРЕДНО УЧИЛИШТЕ „ЗЕФ ЉУШ МАРКУ“

2. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ФИСКУЛТУРНА СПОРТСКА САЛА ВО

РАМКИ НА СРЕДНО УЧИЛИШТЕ „БОРО ПЕТРУШЕВСКИ“

3. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ФИСКУЛТУРНА СПОРТСКА САЛА ВО

РАМКИ НА СРЕДНО УЧИЛИШТЕ „ДИМИТАР ВЛАХОВ“

4. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ФИСКУЛТУРНА СПОРТСКА САЛА ВО

РАМКИ НА СРЕДНО УЧИЛИШТЕ „СВ. НАУМ ОХРИДСКИ“

5. ПРОЕКТ: ВЕЛОСИПЕДСКИ МАРАТОН – СКОПЈЕ

6. ПРОЕКТ: СРЕДНОШКОЛСКИ ЛИГИ НА ГРАД СКОПЈЕ

7. ПРОЕКТ: РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА МОЖНОСТА ЗА ПРЕВЗЕМАЊЕ НА

ОЛИМПИСКА БАЗЕН ВО НАДЛЕЖНОСТ НА ГРАДОТ

8. ПРОЕКТ: РЕВИТАЛИЗАЦИЈА НА СРЦ САРАЈ И СРЦ ХИПОДРОМ

XVII. СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА

1. ПРОЕКТ: ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЕНТАЦИЈА

2. ПРОЕКТ: ГРИЖА ЗА СТАРИТЕ И СОЦИЈАЛНО ЗАГРОЗЕНИТЕ ЛИЦА

3. ПРОЕКТ: ЗГРИЖУВАЊЕ НА БЕЗДОМНИТЕ ЛИЦА

4. ПРОЕКТ: ГРИЖА ЗА СТАРИ И ИЗНЕМОШТЕНИ ЛИЦА

5. ПРОЕКТ: ОТВОРАЊЕ КЛУБОВИ ЗА ПЕНЗИОНЕРИ ВО СКОПЈЕ

6. ПРОЕКТ: ОТВОРАЊЕ КАНЦЕЛАРИИ ЗА ПРОМОЦИЈА НА ЕДНАКВИ

МОЖНОСТИ МЕЃУ МАЖИТЕ И ЖЕНИТЕ НА ЛОКАЛНО НИВО

7. ПРОЕКТ: ВРАБОТУВАЊЕ ИНВАЛИДНИ ЛИЦА ВО РЕГИСТРИРАНИ

ЛОКАЛНИ ЗАШТИТНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА

8. ПРОЕКТ: СТИМУЛИРАЊЕ НА ЛОКАЛНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА ЗА

РЕГИСТРАЦИЈА ВО РЕГИСТАРОТ НА ЗАШТИТНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА

9. ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ПРИСТАПНИ РАМПИ ДО СИТЕ ЈАВНИ ОБЈЕКТИ ВО СКОПЈЕ

10. ПРОЕКТ: ОТВАРАЊЕ НА СОВЕТУВАЛИШТА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД

ДРОГА И ДРУГИ ПСИХОТРОПНИ СУПСТАНЦИИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОД

ОСНОВНИТЕ И СРЕДНИТЕ УЧИЛИШТА НА ЛОКАЛНО НИВО

11. ПРОЕКТ: ПОСТАВУВАЊЕ НА ЗВУЧНИ СЕМАФОРИ ЗА СЛЕПИТЕ ЛИЦА

12. ПРОЕКТ: ПОДДРШКА И ПОМОШ НА ДЕЦАТА БЕЗ РОДИТЕЛИ

XVIII. ПРОТИВПОЖАРНА ЗАШТИТА

1. ПРОЕКТ: МОДЕРНИЗАЦИЈА НА ПРОТИВПОЖАРНАТА БРИГАДА

2. ПРОЕКТ: ДОСТАПНОСТ НА ПРОТИВПОЖАРНАТА СЛУЖБА

ДО СИТЕ ГРАЃАНИ НА ГРАДОТ СКОПЈЕ

3. ПРОЕКТ: ПРЕТКВАЛИФИКАЦИЈА ЗА ПРОФИЛОТ ПОЖАРНИКАР

4. ПРОЕКТ: НАБАВКА НА ПРОТИВПОЖАРНИ ВОЗИЛА

5. ПРОЕКТ: САНАЦИЈА НА ОБЈЕКТИ

35

6. ПРОЕКТ: ПРОФЕСИОНАЛНА ОБУКА

7. ПРОЕКТ: ПРОМЕНА НА МЕТОДОЛОГИЈА НА РАСПРЕДЕЛБА

НА СРЕДСТВАТА ЗА ПРОТИВПОЖАРНИТЕ ЕДИНИЦИ

8. ПРОЕКТ: АНГАЖИРАЊЕ НА НОВИ ПОЖАРНИКАРИ

XIX. ИНФОРМАТИЧКА ТЕХНОЛОГИЈА И Е–УСЛУГИ

1. ПРОЕКТ: РАЗВИВАЊЕ И ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА

ГЕОГРАФСКИ ИНФОРМАТИВЕН СИСТЕМ (ГИС)

2. ПРОЕКТ: РАЗВОЈ НА Е-УСЛУГИ ПРЕКУ ПОРТАЛИТЕ НА ГРАДОТ СКОПЈЕ

3. ПРОЕКТ: ДИГИТАЛНИ СЕРТИФИКАТИ ЗА Е- УСЛУГИ

4. ПРОЕКТ: ПЛАНИРАЊЕ, СЛЕДЕЊЕ И КОНТРОЛА НА БУЏЕТОТ НА ГРАДОТ СКОПЈЕ

5. ПРОЕКТ: Е-СОВЕТ – ВТОРА ФАЗА

6. ПРОЕКТ: СИСТЕМ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ДОКУМЕНТИ

7. ПРОЕКТ: ПОСТАВУВАЊЕ НА БЕСПЛАТНИ ИНТЕРНЕТ-ТОЧКИ

8. ПРОЕКТ: ОТВОРАЊЕ НА ГРАДСКИ ИНТЕРНЕТ КЛУБОВИ

XX. МЕЃУНАРОДНА СОРАБОТКА

1. ПРОЕКТ: АКТИВНОСТИ НА ГРАДОТ СКОПЈЕ ВО МЕЃУНАРОДНИ

ОРГАНИЗАЦИИ, АСОЦИЈАЦИИ И МРЕЖИ НА ГРАДОВИ

2. ПРОЕКТ: АКТИВНОСТИ НА ГРАДОТ СКОПЈЕ СО ЗБРАТИМЕНИТЕ ГРАДОВИ

3. ПРОЕКТ: ОСТАНАТИ АКТИВНОСТИ НА ГРАДОТ СКОПЈЕ

ВО МЕЃУНАРОДНАТА СОРАБОТКА

4. ПРОЕКТ: КАНЦЕЛАРИЈА НА ГРАДОТ СКОПЈЕ ВО БРИСЕЛ

XXI. СОРАБОТКА СО ЦИВИЛНИОТ СЕКТОР

1. ПРОЕКТ: ПОСЕБЕН ФОНД ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИТЕ НА НВО

2. ПРОЕКТ: ФОРМИРАЊЕ НА НВО-ЦЕНТАР

XXII. ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР

1. ПРОЕКТ: ЗАСИЛУВАЊЕ НА СООБРАЌАЈНАТА КОНТРОЛА

2. ПРОЕКТ: ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА ГРАДСКИТЕ

ИНСПЕКТОРИ ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА

3. ПРОЕКТ: ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТОТ НА

КОМУНАЛНИОТ ИНСПЕКТОРАТ ВО ГРАДОТ

Бидејки во ниту една од наведените точки не е предвидено раскопување на плоштадот во центарот на Скопје и негово повторно калдрмосување, претпоставувам дека во изминатиот период веќе ги завршил сите предвидени активности и сега тргнува со нови идеи.

Посебно ме бендиса изразот кој што беше употребен од страна на нашиот Коце-коцка: сите трошоци ќе бидат покриени со пари кои постојат во градскиот буџет. Ова најверојатно би било добар израз доколку Коце-коцка зборуваше за пари кои ќе ги даде од сопствениот џеб. Кога станува збор за парите во буџетот на градот, станува збор за парите на граѓаните. И во ниту една држава која што претендира на минимумот на демократичност, тоа што има пари во буџетот на одредена државна структура, не значи дека тој што е на власт може да прави што сака со тие пари.

Имам големо разбирање за кутриот Коце-коцка, кој конечно успеал на државен трошок да излезе некаде надвор од границите на Македонија. Можам да си замислам како бил заслепен од светилките на Париз. И апсолутно разбирам дека кутриот не можел да види ништо надвор од светлечките реклами и поплочените улици. Она што не можам да го разберам се граѓаните на Скопје кои со невиден стоицизам кој се граничи со мазохизам гледаат како нивните пари некој ги расфрла на остварување на сопствените недоветни соништа, додека се туркаат како бвесни кучиња по улиците, додека се гушат во ѓубре, додека пропаѓаат старите белези на градот, а бетонскиот монструм го заменува она што можеше да се нарече дом.

Е, тоа навистина не можам да го разберам.

67 total views, no views today