ЦРКВА, КОНФЛИКТ, ВЛАСТ

Насилство. Тепање. Навредување. Омраза. Која жестина и непомирливост. Дали си со “нас” или си со “нив”? Ако не си наш, тогаш си нивен. Ѓубре. Изрод. Колку е лесно да ги нахушкаш луѓето едни против други:  “збирштина од геј и атеисти ќе се обидат да шират гадости под закрила за грижа на архитектурата на градот, а […]

ПРЕцЕДАТЕЛИЈАДА (2)

Кои пораки ги добивме во предвечерието на претседателските избори? I Не е важно: 1. Кои се квалитетите на претседателскиот кандидат поврзани со функцијата Претседател на државата 2. Со каков тим зад себе ќе настапи кандидатот 3. Каква програма ќе понуди 4. Што мислат граѓаните II Важно е: 1. Да се најде кандидат кој најмалку ќе […]

ПРЕцЕДАТЕЛИЈАДА

Денес се појави колумна во која еден професор го изнесува своето мислење за својот колега професор (Франкфуртска vis-a-vis Демирхисарската школа) кој е спомнат како можен кандидат за Претседател на државата. Во стилот на авторот, ни помалку ни повеќе омаловажувачки од сите останати негови описи на сопствените колеги. Во моментов нема да се впуштам во тоа […]

МОЈОТ УНИВЕРЗИТЕТ

Јас како професор на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје почнувам да чувствувам голем проблем. На прв поглед постојат три можни решенија: или ќе се менува мојот Универзитет, или јас ќе се менувам или ќе треба да си најдам некој друг универзитет. А на втор, постојат исто така три решенија: да се менува политиката […]

ЦРТИЧКИ ОД ПОЛИТИЧКАТА СЦЕНА (1)

Во јануари 2008 година премиерот Груевски изјави дека нема намера да иницира предвремени избори. Потоа најголемата владеачка партија ВМРО ДПМНЕ се определи за вонредни избори, оценувајќи дека опозицијата намерно ја блокира работата на Собранието, а премиерот  му се обрати на Собранието со зборовите: “Поводот е фактот што огромен број од законите кои ги донесовме како […]