ЗА ЗАКОНОТ ЗА УПОТРЕБАТА НА ЈАЗИЦИТЕ

Морам да признаам јас лично бев против донесување на еден ваков закон. Мислев (и се уште мислам) дека материјата на употребата на јазиците најдобро може да се уреди со ратификација на Повелбата за регионалните и малцински јазици на Советот на Европа.

Оваа повелба плени со својата идеја за заштита на јазиците како дел од културното наследство на Европа, со својата прецизност и со отвореноста за различни решенија зависно од конкретните состојби во одредена држава.

Посебно ми се допаѓа тоа што не е врзана со проценти и бројки туку со она што значи традиционална употреба на јазиците на одредена територија.

Меѓутоа, и покрај тоа што Македонија ја потпиша повелбата (на 25.07.1996), не се реши и да ја ратификува.

И ете – Законот е изгласан.

И во него стои определбата: “јазик што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните“.

Во моментот кога во закон ќе бидат ставени бројки, тие мора и да се почитуваат.

За да се почитуваат мора да се знае точно дали е навистина достигнат бараниот процент.

За да се знае дали е навистина достигнат бараниот процент мора да се знае колкаво е точно населението во Република Македонија и дали има етничка/јазична заедница која го исполнува бараниот услов.

Ова не може да се базира на претпоставки (бидејки е суштински елемент на Законот), туку мора да се измери.

Со оглед на тоа дека во Македонија не е направен попис од 2002 година, во моментов нема релевантни податоци за тоа дали некоја од јазичните малцински заедници го исполнува условот предвиден во Законот.

Тоа значи дека Законот не смее да се употребува се додека не биде направен попис.

Така е тоа кога во закон ќе ставиш прецизни бројки. Мораш до нив и да се држиш. Се друго ќе биде политички волунтаризам и спротивно на одредбите на Законот.

551 total views, 1 views today

НЕ Е САМО ИМЕТО ВО ПРАШАЊЕ, или, ЗОШТО ВЛАСТА ГО ЗАБОШОТИ ПОПИСОТ

 Парламентарното Собрание на Советот на Европа донесло резолуција со која и се наложува на Македонија да го направи пописот на населението во најкраток можен рок.

Оваа резолуција не се појави во владините соопштенија. Премиерот не ја спомна, а ни министрите. Па и новинарите не се испотепаа да ја објават.

Пописот е една од алатките на современите општетства во развојот на политиките. Едноставно не може да се замисли цивилизирана држава во која на секои 10 години не се врши попис кој овозможува собирање на податоци кои ќе помогнат во евалуациите и  ќе ги овозможат стратегиите.

Пописот е уреден со закон: ЗАКОН ЗА ПОПИС НА НАСЕЛЕНИЕТО, ДОМАЌИНСТВАТА И СТАНОВИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, 2011, Службен весник на РМ, бр. 156 од 6.12.2010 година.

Во Македонија пописот беше прекинат без никакво објаснување. И прекинувањето беше озаконето: ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ПОПИС НА НАСЕЛЕНИЕТО, ДОМАЌИНСТВАТА И СТАНОВИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 2011, Сл. Весник на Р. Македонија, бр.36 од 23.03.2011 година.

А на крај беше донесен и: ЗАКОН ЗА ПРЕСТАНУВАЊЕ НА ВАЖЕЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ПОПИС НА НАСЕЛЕНИЕТО, ДОМАЌИНСТВАТА И СТАНОВИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, 2011 ГОДИНА (донесен на седница на Собранието на Република Македонија одржана на 15 октомври 2011 година. Број 07- 4294/1).

И после тоа – МОЛК.

Поминаа 2 години.

Народецот заборави. Власта забошоти. За новинарите стара вест.

Ама овие од Европа не можат да не вбројат во редот на цивилизирани држави без попис.

И секако се поставува прашањето: кој се плаши во Македонија да се спроведе попис:

1. Зошто Владата на Груевски не спроведува попис?

2.ЗОШТО БИЛ ПРЕКИНАТ ПОПИСОТ ВО 2011

3. Има ли сега клима за нов попис

4. Избори без попис како Прометеј без пенис

5. Ако имаше попис,процентот на Албанците во Скопје ќе паднеше под 20 отсто

6.  Новковска: Попис само кога ќе се исполнат меѓународните стандарди

Па ако не исполнуваме елементарни стандарди за спроведување на еден попис (ова според претставник на власта), тогаш од каде ни паѓа на памет дека сме спремни за влез во ЕУ?

Ако оваа власт не може да спроведе наједноставен попис, тогаш што навистина може да направи (се разбира крадењето не се рачуна, бидејки тоа го прави секоја криминална група, односно, не мора злосторничкото здружување да се вика држава). И, ако оваа влст не знае како да го преброи сопственото население, тоагаш како можев оопшто да развива било какви стратегии и политики? И ако оваа влста нема сили да спроведе попис, тогаш како можам да имам елементарна сигурност на нејзината територија.

И, ова нема врска со името. Ама има врска со елементарните цивилизациски претпоставки за функционирање на една држава.

108 total views, 1 views today

ВМРО-ДПМНЕН (неодговорно)

Од раководството на ВМРО-ДПМНЕ како владеачка партија не барам процена на улогата на опозицијата и анализа на состојбите во најголемата опозициона партија.
Она што го барам и очекувам е:
– анализа на ситуацијата со пописот
– идентификување на причините за ваквата ситуација
– посочување на одговорните
– пресметка на штетата (материјална и нематеријална)
– одредување на промените во раководството кои треба да соодветсвуваат на одговорноста, и
– дефинирање на излезна стратегија
Се друго е мачкање очи на неукиот шутрачки народ и обид да се префрли вината врз друг.

77 total views, 1 views today

ВМРО-ДПМНЕ СЕ ПРОГЛАСИ ЗА НЕКОМПЕТЕНТНО ДА ЈА РАКОВОДИ ДРЖАВАТА

Во врска со оставката на државната  пописна комисија и прекинувањето на пописот на населението 2011 година, на официјалната страна на ВМРО-ДПМНЕ се појави изјава со која се утврдува дека партијата нема друг начин да ги разреши прекршувањата на законот во текот на пописот освен да го поддржи неговото прекинување.

Прво, ваква изјава е соодветна за опозициона партија која повикува на почитување на законите затоа што е надвор од позицијата на власт, а не за партија која ја има апсолутната власт во свои раце и целокупниот механизам за заштита и санкционирање за прекршување на законите.

Второ, доколку владеачката партија не е способна самата да спроведе одредена активност согласно законите и да го казни евентуалното прекршување тогаш како може да очекуваат граѓаните да бидат заштитени од било каков вид на незаконски дејствија од страна на физички и правни лица.

Трето, потрошени се огромни средства кои се платени од даночните обврзници и никој нема намера да превземе одговорност ниту за тоа ниту за неуспешниот попис.

Четврто, ВМРО-ДПМНЕ се обидува вината за сопствената неспособност да владее повторно да ја префрли врз СДСМ, како политичка партија која веќе 6 години не е накормилото на власта.

Петто, со овој вид на реакција, ВМРО-ДПМНЕ јавно изјавува дека не е способна како партија да ја води државата и не е во состојба да ги применува законите на територијата на државата.

Со други зборови, во моментов во државата има безвластие а ние сме го обрале бостанот.

100 total views, no views today