ДРЖАВАТА СО ВАКВА МЛАДИНА НЕМА ИДНИНА

Во секоја држава во било кое време и на било кој простор, студентите биле најпрогресивниот, најборбениот и најмоќниот глас на иднината. Тие ги предизвикувале традициите и им се смееле на табуата и ги негирале застарените клишеа. Во секоја држава, освен во нашата. Во нашата држава студентите не знаат да протестираат сами, не знаат да поддржат […]

ЗА ПРОТЕСТОТ ОДБЛИСКУ

Чувство: Убаво. Позитивно. Луѓето беа собрани околу нешто во што веруваат и за што мислат дека треба да се дигне гласот. Млади и стари, семејно, другарски. Бројност: Колку сме, толку сме, малку сме,  доста сме. Многумина не дојдоа затоа што се плашат. Рекоа: ако не видат ќе не отпуштат од работа (учители, државни службеници, вработени […]

ПРОТЕСТ -ПЛОШТАД СЛОБОДА

Скопјанки и Скопјани, Го шириме гласот. Гласот на градот и гласот на слободата. Тоа се двете клучни работи кои сакаме да ги допреме. Со кои сакаме да ве допреме. Клучни како клучеви за градот-засолниште. Клучеви што затвораат пред наезди, чуми и варвари; но и клучеви што се отвораат пред големиот свет. Оти градот е свет. […]