ЗА УСТАВНИОТ СУД, РЕГИСТРИТЕ НА ОСУДЕНИ ЗА ПЕДОФИЛИЈА И ЈАВНОСТА

Интересно нешто – кога судовите носат одлуки кои ги милува власта тогаш тие одлуки не смеат да се коментираат, а власта ги штити авторитетот и независноста на судиите. Наспроти на тоа, кога се носта одлуки кои се спротивни на ставовите на владеачката структура, тогаш ширум е отворена вратата за навредување, омаловажување, закани, јавен линч, притисоци, […]

ИЗБОРИ 2013/1 – ЗАР НАВИСТИНА САКАТЕ СО ДРЖАВАТА ДА ВЛАДЕАТ КРИМИНАЛЦИ?

Според Изборниот законик (чл. 74): Од денот на донесувањето на Одлуката за распишување на избори до завршување на изборот на претседател на Република Македонија, пратеници во Собранието на Република Македонија и изборот на Владата на Република Македонија согласно со резултатите од изборите, како и од денот на донесувањето на одлуката за распишување на избори па […]

НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА, НЕЗНАЕЊЕТО Е МОЌ

Во последната изјава (дадена на 31.10.2012) на министерот за труд и социјална политика дадена во врска со загрижувачките податоци дека голем број жени морале да дадат податоци за своите идни намери да бидат мајки или да се откажат од кариерата заради бременост, меѓу другото се истакнува дека се изработени промени на Законот за работни односи […]