ИЗМАМА

1. 

Објаснувањето дадено од страна на Илија Димовски (во улога на предлагач) на најновиот предлог за промена на законите кои се однесуваат на плаќањето давачки за договори за дело и авторски договори, ги имаат сите карактеристики на измама (која најдобро се изведува кога се базира на полувистини, создава впечаток дека измамениот ја има контролата над нештата и дека се што се прави се прави по негово барање и во негова полза).

deception_1

На пример:

… пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски, вели дека иако законот е донесен во текот на летните месеци, тогаш немало дебата, ниту, пак, продлабочен интерес за овој закон.

Во овој дел од изјавата точно е дека законот е донесен во текот на летните месеци (крајот на месец Јули кога голем број од граѓаните се на одмор). И тоа е направено со намера (да се избегне расправа и да се оневозможи брза реакција на засегнатите граѓани).

Точно е дека немало дебата. И не можело да има бидејки законот е донесен по скратена постапка (што значи не само ускратување на правото на јавна расправа, туку и скратување на дебатата која се води во самото Собрание).

Не е точно дека немало продлабочен интерес за овој закон. Уште на самиот почеток и во неколку наврати после донесувањето на законот сите заинтересирани страни (хонорарци, бизнис заедница) многу јасно и отворено се спротиставуваат на направените промени.

Ова значи дека станува збор за измама.

5-tips-for-spotting-a-con-man-large

Понатаму:

„Таа дебата се случи во текот на месец декември и почетокот на месец јануари, веројатно поврзано со периодот на имплементација на законот. Ние како пратеничка група ги анализиравме сите забелешки на законите, ги анализиравме сите укажувања, направивме подлабоки консултации со многу засегнати државни институции, претпријатија и субјекти и цениме дека овој сегашен предлог за измени на законот е во насока на задоволување на некој општествен консензус околу потребата од регулирање на оваа област“, вели пратеникот Илија Димовски.

Во месец декември и почетокот на месец јануари не се случи дебата, како што се обидува да ни прикаже Илија Димовски, туку се случија масовни демонстрации. Масовните демонстрации се случија со многу јасни и конкретни барања.

Тврдењето дека “Ние како пратеничка група ги анализиравме сите забелешки на законите, ги анализиравме сите укажувања, направивме подлабоки консултации со многу засегнати државни институции, претпријатија и субјекти“ претставува срж на очигледна измама по неколку основи:

1. Самата пратеничка група нема ниту капацитет ниту знаење за да изврши било каква анализа на добини мислења и забелешки за дадената материја.

2. Во краткиот период за кој станува збор, членовите на пратеничката група немале можност ни да ги прочитаат, а камоли да ги разберат, па уште и да ги анализираат забелешките и предлозите.

3. Во краткиот период за кој станува збор едноставно ни физички не е можно да се направат консултации ни со малку, а камоли со многу засегнати субјекти.

Ова ја потврдува горната констатација, дека станува збор за измама.

write-on-arms-and-thighs

2. 

Самите предложени измени на законите кои се однесуваат на плаќањето пензиско, социјално и здравствено осигурување претставуваат само мачкање на очите на граѓаните и најдрска и безобразна манипулација која се обидува да ја направи власта.

hoax-1

1. Понудените промени повторно се усвојуваат по скратена постапка (без јавна расправа, без анализа на ситуацијата и без земање во предвид на сите дадени забелешки и аргументи).

2. Останува мешањето на баби и жаби, т.е. права и обврски од работен однос и права и обврски од облигационен однос.

3. Останува огромната дискриминација меѓу тие кои се во работен однос (независно дали е тоа на одредено или неодредено време) и оние кои не се во работен однос, туку се ангажирани по договор. Наспроти обврските кои ги имаат луѓето во работен однос (меѓу кои се и давачките за социјано, пензиско и здравствено) тие имаат и права кои се регулирани со Законот за работни односи и со колективните договори за одредени гранки и ја имаат синдикалната заштита. Наспроти обврските кои ги добиваат луѓето кои работат по договор, тие немаат ниту едно од правата според Законот за работни односи, за нив не важат колективните договори и немаат синдикална заштита.

4. Ниту една од промените не одговара на прашањата за услугите кои ги добиваат хонорарците како резултат на плаќањето социјално, здравствено и пензиско осигурување и начинот на кој ќе можат да ги добијат тие услуги.

5. Ниту една од промените не одговара на прашањето како со нив ќе се подобрат положбата, стандардот, условите за работа и за живеење на луѓето кои примаат хонорари.

Промените кои се нудат се некој вид на пазарење. Пазарење за тоа колку се спремни граѓаните да дозволат да им биде украдено. Бидејки граѓаните се побунија за кражбата од 37% , од власта доаѓа понуда за кражба од помал %.

Прикажувањето на ова намалување на кражбата како адресирање на проблемите и забелешките кои дојдоа од граѓаните претставува измама.

Не дозволувајте да бидете измамени.

140 total views, no views today

Талат Џафери – министер за одбрана на Република Македонија.

DSC_9666_resize_2

Што е проблемот?

1. Тоа што еднаш веќе дезертирал од АРМ.

2. Тоа што ги прекршил Уставот и Законите на Република Македонија и учествувал во организирање, предводење и активности на вооружена група

3. Тоа што морал да биде амнестиран за да не се води против него кривична постапка и да заврши во затвор

4. Тоа што прво тврдеше дека вооружените луѓе во УЧК се војници (затоа што војниците во војна не се убијци туку војници) за потоа да тврди дека се цивили кои треба да бидат обесштетени

5. Тоа што е осомничен за вмешаност во кривични дела (напад на полиција и попречување на изборите) после периодот за кој му е изречена амнестијата

6. Тоа што еднаш веќе прекршил дадена заклетва: “ќе ги бранам слободата, сувереноста, самостојноста и територијалниот интегритет на Република Македонија.  Дисциплинирано,  совесно и одговорно ќе ги извршувам обврските и должностите како бранител на мојата татковина Република Македонија и ќе се борам за нејзината слобода и чест”

Се поставува прашањето: зошто некој би сакал да постави ваков човек на местото министер? Јас не сум во владеачките партии и не сум имала можност да разговарам со одговорните. Немам информации дека постои посебно образложение, аргументи, против аргументи, расправи, размислувања. Во таков случај, можам само да претпоставувам зошто некоја од партиите во власта би сакала да го направи тоа.

Зошто ДУИ би сакале да го постават Талат Џафери за министер за одбрана:

1. Затоа што им се може. Едноставно, можат па го поставуваат затоа што е направен таков договор со ВМРО-ДПМНЕ според кој никој никому не му се меша во изборот во атарот кој му е доделен?

2. Затоа што на тој начин манифестираат моќ и сакаат да се оправдаат пред своето членство за обвинувањата дека Ахмети му седнал во скут на Груевски?

3. Затоа што не можат реално ништо да им понудат на граѓаните и се обидуваат да создадат ситуација на искричав анимозитет кој ќе им овозможи мобилизација и хомогенизација на албанските гласачи?

Зошто ВМРО би сакале на чело на Министерството за одбрана да биде поставен Талат Џафери:

1. Затоа што се кецароши кои немаат два грама мозок и не можат ни да ги предвидат краткорочните и долгорочните консеквенции за одбраната на Република Македонија со поставување на човек кој се очекува дека ќе ги злоупотреби сите информации на разузнавањето и контраразузнавањето?

2. Затоа што мислат дека АРМ е украс без никаква вредност (издигнувајќи ја полицијата на многу повисоко ниво од она што би требало да го има)?

3. Затоа што им одговара било какво заострување на односите по етничка линија за да се заборават грешките кои ги направија во изминатиот период?

Кому му е од корист ова? На граѓаните од македонската и албанската етничка задница сигурно не им е од корист повторно разгорување на омраза и создавање на непријателска атмосфера. Не им се од корист делења. И не им од корист недоверба.

Меѓутоа, во изминатиов период си поминаа многу работи кои никако не се од корист за граѓаните од Република Македонија.

Факт е дека помина Законот за амнестија. Помина неодговорност на Министерката за внатрешни работи за убиства направени од страна на полициски службеници. Помина затворање на медиуми. Поминаа политички судења на неистомисленици. Помина тепање на пратеници и новинари. Помина одбивање на граѓанска иницијатива . Поминаа стотици закони по скратена или итна постапка.

Па зошто и ова да не помине?

Или што би рекол еден кретеноид кој објавува во Дневник: „се додека ги имате својата верба, семејство и пријателите, вие сте навистина богати“ и не дозволувај им да те загрижуваат.

 

 

208 total views, no views today