ЗА ПРИВРЕМЕНИТЕ СУДИИ СО МНОГУ КОНСТАНТНО НИВО НА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА И ЗНАЕЊЕ

Според Уставните судии „Иницијативата е отфрлена бидејќи станува збор за темпорарен карактер односно привремен и судот нема правна снага да одлучува за тоа .Тоа не се прописи а дејството е веќе завршено за допрва да се одлучува. Иницијативата е отфрлена бидејќи имало рокови кои се дадени и сега веќе  истекле.“ Ова во превод значи:   […]

КОГА УСТАВНИТЕ СУДИИ НЕ ГО ПРЕПОЗНАВААТ ПРЕКРШУВАЊЕТО НА ПРАВОТО ОСТАНУВА ДА СЕ РУШИ

ИНИЦИЈАТИВА ПОДНЕСЕНА ПРЕД ДА БИДЕ ИЗГРАДЕН ЕДЕН ЕДИНСТВЕН СПОМЕНИК НА КУТРИОТ ПЛОШТАД ВО КУТРОТО СКОПЈЕ ВО КУТРАТА ЗЕМЈА МАКЕДОНИЈА. И Т Н О  Е! ВРЕМЕНА МЕРКА ДО УСТАВНИОТ СУД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА – С К О П Ј Е Врз основа на член 50 став 3 од Уставот на Република Македонија и член 12 од […]

ЗА УСТАВНИОТ СУД, РЕГИСТРИТЕ НА ОСУДЕНИ ЗА ПЕДОФИЛИЈА И ЈАВНОСТА

Интересно нешто – кога судовите носат одлуки кои ги милува власта тогаш тие одлуки не смеат да се коментираат, а власта ги штити авторитетот и независноста на судиите. Наспроти на тоа, кога се носта одлуки кои се спротивни на ставовите на владеачката структура, тогаш ширум е отворена вратата за навредување, омаловажување, закани, јавен линч, притисоци, […]

ЛУЃЕ ЗА СИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ

Има луѓе кои се погодни за секоја власт. Јас ги делам во три категории: 1. Оние кои што се многу глупи и едноставно не претставуваат опасност за било кој властодржец. Ова е најретка категорија. Имено нема толку глуп човек кој кога ќе дојде на власт не му се спротиставува на некој начин на оној што […]

МОЕТО МИСЛЕЊЕ ЗА ОДЛУКАТА 85/2010-0-0 НА УСТАВНИОТ СУД

 У.Број: 85/2010-0-0 Дата на Донесување: 24/11/2011 Вовед Уставниот суд на Република Македонија, врз основа на член 110 од Уставот на Република Македонија и членовите 28 алинеја 3 и 71 од Деловникот на Уставниот суд на Република Македонија („Службен весник на Република Македонија“ бр.70/1992), на седницатa одржана на 24 ноември 2011 година, донесе Р Е Ш Е Н […]