ЗА ЖРТВИТЕ, МАНИПУЛАЦИЈАТА И НЕОДГОВОРНОСТА

Пет убиени луѓе. Протести со националистичка фарба во Скопје. На фејсбук се јавија дежурните подбуцнувачи и плукачи против се што е надвор од власт и бранители на се што е на кормилото на власта (Janko Ilkovski, 22 hours ago, Утре ќе имало протести, така разбрав, по повод убиството на петмината кај Радишани. Простестот ќе бил пред влада. Зошто? Владата не […]

ВЛАСТА ЈА ДРЖАТ КЕЦАРОШИ И РЕТРОКОМУНИСТИ

Кецарошите и ретрокомунистите кои ја држат власта, систематски и безмилосно го уништуваат секој траг на демократската правна држава. Измамата дека постојат демократски институции и механизми добива огромни размери и почнува да станува толку очигледна што е прашање само на време, доволна концентрација на свест кај граѓаните или барем доволна концентрација на незадоволство, за да пукне […]

НЕПРАВОТО ОБЛЕЧЕНО ВО ЗАКОН НЕ Е ПРАВО

Бидејки е важно правата на човекот да бидат заштитени со правниот систем за да не биде човекот натеран да се побуни против тиранијата и угнетувањето (Универзална декларација за човекови права)  и бидејки насилството некогаш добива облик на закон (Франсис Бекон), сметам дека треба да се пристапи кон граѓанска непослушност и непочитување на сите закони кои не […]