КОМПЛЕКСНОТО ЗАГРОЗУВАЊЕ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА-ПРОБЕН БАЛОН ЗА ЛЕГАЛИЗИРАЊЕ НА ДИКТАТУРАТА

Прво неовластено влегоа. Потоа започнаа хајка. Следно беше противзаконско лишување од слобода. Заврши со фактичко оневозможување на работата на А1. Започнаа со етикетирање на неистомислениците. Продолжија со сеопшт грабеж. Се поткрепија со медиумски кампањи и воскреснување на Гебелс. Завршија со искористување на украдените пари за формирање на партиски НВОа, партиски медиуми, партиски универзитети, партиски синдикати. […]

ДРЖАВАТА СО ВАКВА МЛАДИНА НЕМА ИДНИНА

Во секоја држава во било кое време и на било кој простор, студентите биле најпрогресивниот, најборбениот и најмоќниот глас на иднината. Тие ги предизвикувале традициите и им се смееле на табуата и ги негирале застарените клишеа. Во секоја држава, освен во нашата. Во нашата држава студентите не знаат да протестираат сами, не знаат да поддржат […]

ИЛИЈА ДИМОВСКИ – НЕЗНАЕЊЕТО НА ДЕЛО

Луѓето кои се моментално на власт не само што не знаат, туку немаат ни елементарна административна писменост, а да не зборуваме за општата култура. Во прилог е дописот кој го добив од од Собранието на Република Македонија (да потсетам највисокото законодавно тело во државата) во врска со конкурсот за член на Комисијата за заштита од […]

ЛУСТРАЦИЈАТА ТРЕБА ДА БИДЕ ПРОГОН НА ЗЛОУПОТРЕБАТА, А КАЈ НАС СЕ ПРЕТВОРА ВО ЗЛОУПОТРЕБА НА ПРОГОНОТ

Лустрацијата, во превод “прочистувањето” е многу контравезен акт и претставува драстичен метод кој што се базира на потполно непочитување на логиката на правото со цел воспосавување на правен поредок. Бидејќи е чисто политички чин, лустрацијата и се применува во периоди на промена или периоди непосредно по промена на политичкиот систем и тоа како многу рестриктивно […]

ВИРТУЕЛНА РЕАЛНОСТ – бајка или неовластено дистрибуирање на марихуана од страна на власта

Мислам дека конечно разбрав како може во Македонија да опстојува власт која што е очигледно штетна за најголем број од граѓаните, која очигледно краде, лаже, мами и ја влече целата држава надоле. Нашите граѓани живеат во бајка. Приказна која што им се раскажува наутро, на ручек и навечер. Приказна со која се будат и со […]