“ЗБОГУМ И ФАЛА ЗА СИТЕ РИБИ“

НЕ, НЕ Е УА ЗА ФАШИСТИЧКАТА ВЛАСТ. НЕ, НЕ Е УА ЗА ДИКТАТОРЧЕТО КЕЦАРОШЧЕ. НЕ, НЕ Е УА ЗА ПАРТИЈСКАТА ПОЛИЦИЈА.   УА ЗА ГЛУПИОТ, ТАП, КРЕТЕНОИДЕН НАРОД. УА ЗА СТУДЕНТИТЕ МУФЉУЗИ. УА ЗА ПРОФЕСОРИТЕ ПОЛТРОНИ. УА ЗА СИНДИКАЛЦИТЕ КОИ СЕ ПРОДАВААТ ЗА ЧИНИЈА ГРАВ. УА ЗА ПОЛИТИЧКИТЕ ПАРТИИ КОИ БАЉЕЗГАРАТ ЗА ПРАВНА ДРЖАВА. УА ЗА […]

УБИСТВОТО НА ЕДНАКВОСТА НЕ Е СПОРЕДНА РАБОТА

Со најновиот предлог за промена на Уставот со која во Уставот треба да биде дефинирана брачната заедница како заедница на еден маж и една жена, ВМРО-ДПМНЕ се обидува да убие три зајака со еден куршум. Прво ја убива еднаквоста со тоа што дава уставна гаранција на една дискриминаторска пракса базирана на монотеистичката религија, вкоренета во […]

14 ГОДИНИ ТАПКАЊЕ ВО МЕСТО/2 посветено на Владата на Република Македонија, заедно со сите амбасадори, сите директори на јавни претпријатија и секако сите нивни пулени во централната и локалната власт

од времето кога Миленко го кршеше законот а јас се обидував да ја градам државата Некои луѓе едноставно се родени да управуваат. Во многу рана возраст се пројавуваат како идни управници, функционери, дирекотри, градоначалници, парламентарци, министри и се понатаму. Не се издвојуваат со својата памет или некое посебно знаење. Не можете да ги препознаете по […]

ЈАВНА РАСПРАВА – ШТО БЕШЕ ТОА?

Законот за прекин на бременост сепак ќе оди на јавна расправа. Јавна расправа за Законот за распродажба на државната земјоделска земја.  Јавна расправа за Законот за медиуми. Јавна расправа до јавна расправа. Владата ги слуша граѓаните. Човек навистина помислува дека демократијата цвета во државичето Македонија. Садачите на палми и нашите кутри политичари кои се изложени на отворен потсмев од страна […]

14 ГОДИНИ ТАПКАЊЕ ВО МЕСТО/1

Ме поканија на неколку места да пишувам колумни. Многу добра работа. Проблемот е што не можам да се ослободам од впечатокот дека и оние многу кои веќе сум ги напишала се уште се многу актуелни. Ќе објавам неколку, чисто за потсетување, а и заради нивната актуелност, со заеднички поднаслов: од времето кога Миленко го кршеше […]