ГЛУПОСТ НА КВАДРАТ

Кога е некој глуп глуп си е за себе, а кога е глупа цела една партија тогаш станува многу проблематично. Надалеку познатиот и признат по своите глупости Бичиклиски се прослави со уште еден бисер: ВМРО ДПМНЕ – Ставовите на Хелсиншки да се земат со резерва По повод Извештајот на Хелсиншкиот комитет за човекови права за […]

ЧЕСТИТ 8 МАРТ

Независните експерти на ООН формулираат визија за правата на жената: пост Пекинг + 15. Во Македонија веќе ја живееме визијата на ВМРО за правата на жената. Жената не смее да биде градоначалник, не смее да биде член на ректорската управа на државниот универзитет, не смее да биде економски самостојна, не смее да бира дали да […]

ВМРОversusМАКЕДОНИЈА

Етничкиот идентитет не е нешто што се гради по нарачка, нешто за показ и фалење.Етничкиот идентитет не е ниту нешто што некој може да го украде, да го одземе или да го прогласи за непостоечко. Етничкиот идентитет е суптилно ткаење кое ја спојува индивидуата со заедницата, денешнината со минатото. Тоа се мноштво од конци извлечени […]

ЗА УСТАВНИОТ СУД

Една од основните карактеистики на политичкото делување во Република Македонија претставува етикетирањето. Заедно со манипулацијата со информациите, тоа обезбедува многу едноставно мобилизирање на граѓаните за остварување на одредени политички намери. Така ја сфаќам и последната ситуација околу мерката која што ја усвои Уставниот суд во врска со пензионирањето на вработени од МВР и етикетата: исполитизиран, […]

КОЦЕ ТРАЈАНОВСКИ ОД МИЛОШТЕ НАРЕЧЕН КОЦКА

или во лагата се кратки нозете Во својата грандиозна програма градоначалникот Коце Трајановски вети дека ќе работи на: СОДРЖИНА НА ВТОР ДЕЛ I. СОЗДАВАЊЕ ИНВЕСТИЦИСКИ АМБИЕНТ 1. ПРОЕКТ: ЕКОНОМСКИ РАЗВИЕН ГРАД 2. ПРОЕКТ: ФОРМИРАЊЕ СОВЕТОДАВНО ТЕЛО 3. ПРОЕКТ: СПРОВЕДУВАЊЕ РЕВИЗИЈА НА РЕГУЛАТОРНАТА РАМКА 4. ПРОЕКТ: ИНФОКАНЦЕЛАРИЈА ЗА БИЗНИС-ДОЗВОЛИ, ОДАНОЧУВАЊЕ И РЕГИСТРАЦИЈА 5. ПРОЕКТ: МАРКЕТИНГ-ПРОГРАМА ЗА […]