НЕ Е САМО ИМЕТО ВО ПРАШАЊЕ, или, ЗОШТО ВЛАСТА ГО ЗАБОШОТИ ПОПИСОТ

 Парламентарното Собрание на Советот на Европа донесло резолуција со која и се наложува на Македонија да го направи пописот на населението во најкраток можен рок. Оваа резолуција не се појави во владините соопштенија. Премиерот не ја спомна, а ни министрите. Па и новинарите не се испотепаа да ја објават. Пописот е една од алатките на […]

КОЈ СИ ПОДИГРУВА СО ГРАЃАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА – НОВ ЗАКОН ЗА БРАНИТЕЛИТЕ ИЛИ ТРОЈАНСКИ КОЊ ЗА СОЖИВОТОТ?

Го гледав Законот за бранителите и не ме напушташе и се уште не ме напушта едно многу непријатно чувство на бесмисленост. Бесмисленост на ниво на Законот за лустрација. Дури и поголема. Што нуди новиот закон? Ако се направи споредба на новиот закон со оној донесен во 2002 година (како што јас направив) може да се […]

ПРЕДЛОГ ЗА ЧЛЕНОВИ НА КОМИСИЈАТА ЗА ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА

Собраниската комисија за прашања на изборите и именувањата изгласа предлог листа од седум членови за идната комисија за заштита од дискриминација. Образложението зошто од 38-те кандидати се избрани баш овие е: Карактеристично за сите предложени кандидати е тоа дека во текот на својата кариера биле вработени во или од страна на Владата на Република Македонија […]

РАДИОДИФУЗНА ТАКСА ЗА НВОа

Управата за јавни приходи најпринципиелно започнува да го собира данокот од секој слаб, немоќен, надвор од центрите на одлучување и надвор од заштитата на владеачките партии. Во својата ревност да соберат што е можно повеќе пари, а при тоа да не се замерат на некој богат моќник, спремни се да го кршат и законот. Последната […]

ДАЛИ НЕКОЈ ГО ПРОЧИТАЛ ИЗМЕНЕТИОТ ЗАКОН ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ?

1. Продолжува централизацијата на нашиот образовен систем. Со чл. 15-а се предвидува создавање интегрирана база на податоци во Министерството за образование во која меѓу другото ќе влезат досиеја на учениците, оценки, отсуства од настава. Никаде не се спомнува тајноста на овие податоци и начинот на ракување со нив. Би била благодарна да слушнам мислење за […]