ЗА ГОВОРОТ, ЗА ЖЕНИТЕ И ЗА ЦРНИОТ ЃАВОЛ

На 24.01.2016 година, Груевски одржа говор пред Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ. Многу добар говор. Со голем дел од работите кои ги кажа јас се согласувам. Неколку работи во говорот малку ме збуниваат, меѓутоа сигурна сум дека Груевски има добро објаснување за секоја од нив. Прво, сигурна сум дека има некое многу добро објаснување зошто […]

ЦВЕЌЕТО ЗА 8 МАРТ НЕ НЕ ПРАВИ ПОЕДНАКВИ

8 Март е ден за празнување. Затоа што е ден кога дошло до таква кумулација на сознанието за нееднаквоста која кулминирала во јавно манифестирање на незадоволството. Ги празнуваме храброста и решителноста и сознанието дека е неопходна борба за освојување на забранетиот простор на моќта. Тоа не е ден на нежноста и љубовта и мајчинството или пак женственоста. […]

ПРЕДЛОГ ЗАКОН ЗА ПРЕКИНУВАЊЕ НА БРЕМЕНОСТА – по скратена постапка

Јас многу се согласувам  со иницијативата за донесување на нов закон за прекинување на бременоста. Имено, стариот закон е донсен во 1972 година (Службен весник 22/1972), а не во 1977 година како што се тврди во предлогот поднесен од страна на Владата. Измени на законот се направени во 1976 и 1995 (значи никаде не се […]

ЗА ДРЖАВАТА КОЈА ДИСКРИМИНИРА

Пред некое време се намножија тие кои ме убедуваат дека во Македонија воопшто не е актуелна дискриминацијата врз основа на пол и дека жените се рамноправни со мажите. Глупост како глупост, меѓутоа проблемот е што луѓето веруваат во неа и престануваат дури и да ја перцепираат дискриминацијата, а камоли да се борат со неа. И […]

БОРБАТА ПРОДОЛЖУВА

See full statement below 8 March 2011 “Implement and enforce,” UN experts urge Governments to ensure women’s right to equality GENEVA – On the International Women’s Day centenary, the Special Rapporteur on violence against women, its causes and consequences, Rashida Manjoo, urged States to respect, protect and fulfill women’s right to non-discrimination and equality. “This […]