ИМАМ ПРАВО И ДОЛЖНОСТ ДА СЕ ПОБУНАМ ПРОТИВ ПОВРЕДАТА НА ОСНОВНИТЕ ЧОВЕКОВИ ПРАВА И СЛОБОДИ – ЗАТОА ШТО СУМ ЧОВЕК, А НЕ ГОВЕДО

За сите оние кои поминале моја обука, а заборавиле, и за сите оние кои не поминале моја обука, а се чудат зошто ги бришам и блокирам:

Picture1

Хоророт на Втората светска војна го создаде модерниот концепт на човековите права:

  • За да не се повтори историјата
  • За да се потенцира заедничкиот интерес на луѓето
  • За да се реафирмира вербата во достоинството и вредноста на човечкото суштество 
  • За да се изрази спремноста за заедничко спротивставување на вакви  повреди на хуманоста

Picture2

Луѓето утврдиле дека:

¨Молчењето и незаинтересираноста за страдањата на другите и за повредите на правата на другите стануваат дел од проблемот

¨Холокаустот не е несреќна случка во историјата туку последица на неделувањето на голем број луѓе“

Затоа што “Светот не е опасно место за живеење заради луѓето кои прават зло, туку заради луѓето кои седат и дозволуваат тоа да се случи“

Picture7

И, торурата е забранета во секој момент, во секоја околност и за секое човечко суштетсво (независно од тоа дали го нарекувате монструм или не).

Picture8

“ Тортура е секој акт со кој на некое лице му се нанесува големо страдање, физичко или душевно, со цел од него или од некое трето лице  да се добие известување или признание, да се казни за некое дело кое тоа или некое трето лице го сторило или има сомнение дека го сторило, да се заплаши или врз него да се изврши притисок, или некое трето лице да се заплаши или врз него да се изврши притисок, или од кој било друг мотив заснован врз каква било форма на дискриминација, кога таквата болка или страдање ги нанесува некој службеник на јавна служба или некое друго лице кое дејствува по службена должност или врз основа на изречен налог или согласност на службено лице.“

Turkish-soldiers

Забраната на тортурата е издигната на највисоко можно ниво затоа што:

  • – Сторител на тортурата е државата (олицетворена во своите службеници)
  • – Таа зад себе го има целокупниот систем кој ја дозволил, овозможил или не ја санкционирал тортурата
  • – Државата има можност за легитимна употреба на сила и оружје
  • – Државата има можност за прикривање и негирање и можноста за изнаоѓање оправдувања и изговори
  • – Државата има можност за истражување и употреба на науката во актот на тортура

И немој да сум слушнала било какво оправдување за она што го прави Ердоган, или, некој да ме праша, што пак ме интересира тоа што се случува во Турција.

И, курирчиња и слична гамад, ова е она што го предавам на семинарите и како професор. За ова сум професионалец, а балерина сум исто толку колку што сте вие новинари, колку што е Груевски политичар, колку што е Зврлевски јавен обвинител, колку што е Чавков министер за внатрешни работи, колку што е Елена Гошева уставна судијка.

12011395_1077029995640413_6743858685786025193_n

 

59 total views, no views today

БЛАЗЕ СИ МУ НА ТОЈ НАРОД КОЈ СИ ИМА ПРАВОСУДНИ ОРГАНИ ДА ГО РАЗВЕСЕЛУВААТ

“Новиот“ закон за кривична постапка (донесен во 2010 година ама со одложена примена) претставува чекор напред во развојот на правосудниот систем во Република Македонија. Меѓутоа, јас имам три загрижи во врска со неговата примена:

1. Во самиот закон има системски грешки (пропусти) кои според мене можат да претставуваат сериозна пречка во доследната заштита на правата и слободите на луѓето. Само како пример ја издвојувам правосудната полиција.  Како и многу други добри идеи кои ќе ги дофати нашиот немушт законодавец, и оваа се претвора во фарса. Имено, основната алатка која што би требало да ја има јавниот обвинител во истрагата е всушност маша во рацете на владејачките структури. Со тоа што министерството за внатрешни работи определува кого, колку и како ќе го преземе јавниот обвинител, со тоа што овие луѓе се и остануваат вработени во министерството за внатрешни работи и со тоа што таму и ќе се вратат, всушност се гарантира нивната потполна зависност од ова министерство и се проблематизира било кое (макар и елементарно) ниво на независност (види чл. 45, 48, 50, 52). Дури и за дисциплинската одговорност не одлучува јавниот обвинител туку органот од кој доаѓаат и на кој всушност му припаѓаат.

Оваа и ваква правосудна полиција би требало да води истрага за високи функционери во власта? За случаи во кои се инволвирани нивните колеги полицајци? За случаи во кои е можно утврдување на прекршување на законот од страна на министерството за внатрешни работи?

2. Втората загрижа ми е поврзана со актуелната ситуација во јавното обвинителство. Имено, после 20 години градење на јавното обвинителство во самостојна Македонија конечно добивме јавно обвинителство кое е апсолутно послушно на политичката партија која во моментот се наоѓа на власт. Не постои ниту еден случај (апсолутно ниту еден ) во кој јавното обвинителство презело активност која е спротивна на волјата, интересите или потребите на владејачката политичка партија. Под чадорот на заштита секако се туткаат и сите владини медиуми, владини јадачи на бурек и гурабии како и сите можни хохштаплери, криминалци, прекршители на законот и нивните блиски, а кои на некаков начин се поврзани со владејачката партија.

Во услови на потполна партиска потчинетост на јавното обвинителство ни најдобриот закон не може да ги придвижи работите и да придонесе за подобра заштита на правата и слободите на луѓето.

3. Третата загрижа ми е поврзана со интелектуалните капацитети на најголемиот број учесници Picture1во правосудството. Скромните интелектуални капацитети на голем број јавни обвинители и судии навистина можат да бидат неисцрпен извор на смеа доколку нивните постапки не претставуваат грубо кршење на човековите права и слободи и доколку немаат толку трагични последици за голем број луѓе. Ама кога е смешно, смешно е.

Дури и на првиот ден од примената на “новиот“ закон имавме можност да слушнеме неколку бисери. Не знам за вас, ама јас слатко се изнасмеав кога слушнав дека примената на “новиот“ закон претставува историски момент во развојот на нашето правосудство. Очекувам во најскоро време да биде излеана и поставена биста на Зврлевски заедно со Беџети и Јанкуловска како спомен на овој историски датум.

Законот за кривична постапка се применува, донесени се првите наредби. Направен е првиот записник за увид на лице место од страна на јавниот обвинител. Тие историски моменти поминаа без какви било недостатоци и верувам дека и во иднина тоа ќе биде така.

 Ова го изјави јавниот обвинител на Република Македонија Марко Зврлевски по денеска оджаниот состанок со министрите за правда и за внатрешни работи Блерим Беџети и Гордана Јанкулоска и претставници на судството за новиот Закон за кривична постапка, чија примена почна од вчера, а со цел, вели, размена на првичните искуства и да се види дали има потреба од менувања или како би се одвивала соработката понатаму

Уште повеќе ме развесели податокот дека е веднаш свикана средба со министрите за правда и внатрешни работи за да се анализираат сознанијата од првиот ден на примена на “новиот“ закон. Ахахахаха, тоа навистина ќе биде неверојатно обемна и продлабочена анализа на неверојатните искуства добиени од правењето на еден записник.

Ама, сепак најголем бисер беше изјавата на јавниот обвинител дека сознанијата добиени од оваа анализа ќе им послужат да решат дали се потребни нови промени. Ахахахаха. Македонија е единствена држава на светот во која се носи закон за чие менување се размислува уште од првиот ден на примена. Ахахахахахахахахахахахахахахах…!!!

Ма, важно е дека народот си е паметен и повторно ќе си го направи правиот избор.

55 total views, no views today